Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Liver Cancer UK: Koyu İdrar ve Soluk Dışkı, Karaciğer Kanserinin İlk Belirtisi Olabilir

İngiltere merkezli Liver Cancer UK derneği, özellikle aniden koyulaşan idrar ve soluk, hamur kıvamında dışkının hastalığın ilk ipuçları olabileceğini vurguluyor.

Bu renk değişikliklerinin kaynağı, karaciğerin yağların sindirimine yardımcı olmak üzere ürettiği safra sıvısının kanallardan akışının kısmen tıkanması.

Tıkanıklık, dışkıya rengini veren safra pigmentlerinin atılımını engellerken, bilirubinin de kısmen idrar yoluyla atılmasına yol açıyor. Sonuçta idrar koyulaşırken dışkı normalin çok daha soluk hale geliyor.

Risk Grubu ve Belirtiler

Lyon Üniversitesi Hastanesi verilerine göre her 100.000 kişiden yalnızca ikisinde görülen karaciğer kanseri, genellikle 50–70 yaş aralığındaki bireyleri etkiliyor ve erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülüyor.

Hastalık belirtileri arasında şiddetli yorgunluk, iştahsızlık, açıklanamayan kilo kaybı, karın sağ üst bölgesinden sırta yayılan ağrı, aşırı kaşıntı ve hatta zaman zaman ateş ve titreme gibi grip benzeri belirtiler bulunmaktadır.

Teşhis zorluğu ise hastalık bulgularının genellikle cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı ileri bir döneme denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Tamamen tıkanan safra kanalları ise sarılık olarak bilinen ciltte ve göz akında belirgin sarılaşma durumuna yol açmaktadır.

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Karın ağrısı sandı, meğer taşmış! Hurma ile zeytin tek suçlusu: ‘Kimse yutmasın’

92 yaşındaki Şerife Ay, eşini kaybettikten sonra çocuklarının yanına taşındı. Sağlığı yerindeydi ta ki o geceye kadar. Aniden başlayan şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Acilen ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağından çıkanlar ise doktorları bile şoke etti. Peki, Şerife Ay’a ne olmuştu?

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.