Kripto para borsalarında son 4 gün: Resmi Gazete’de yayımlandı

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Başvuru Süresi Uzatıldı

Kripto para borsaları olarak da bilinen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS), faaliyette bulunabilmesi için 30 Haziran’a kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Geçen yıl “kripto para yasası” olarak da bilinen düzenleme ile kripto varlık ekosistemini düzenleme çalışmaları başladı. Söz konusu düzenleme ile kripto varlık ekosistemi üzerinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkili kılındı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ikincil düzenlemeler olarak bilinen tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

30 HAZİRAN’DA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

SPK’nin hazırladığı ikincil düzenlemelerdeki maddelerin büyük bir kısmı, 30 Haziran’da yürürlüğe girecek. Kripto para borsalarının kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğler kapsamında, kuruluşların 30 Haziran tarihine kadar SPK’ya başvuru yapmaları istendi. Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet vermek isteyen platformların, SPK tarafından onay alması zorunlu hale getirildi.

SPK verilerine göre, şu ana kadar 88 firma kripto varlık hizmet sağlayıcısı ya da saklama kuruluşu olmak için başvuruda bulundu. 17 firma ise faaliyetine son vererek tasfiye bildiriminde bulundu.

5’TEN FAZLA BANKA BAŞVURUDA BULUNDU

Bankaların da kripto varlık saklama hizmetinde bulunabilmelerine imkan sağlanmıştı. Şimdiye kadar SPK’ye 5’ten fazla bankanın saklama kuruluşu için başvuruda bulunduğu görülüyor.

Yayımlanan tebliğlere göre, bankaların kripto varlık saklama hizmeti başvurusunun değerlendirilebilmesi için BDDK’nin uygun ön görüşü aranıyor. Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilere ait nakitler için bir bankada hesap açmış olması da gerekiyor.

GEREKLİLİKLER SADECE “YEREL BORSALARI” BAĞLIYOR

Kuruluş için SPK’den izin alınmasını takiben 6 ay içinde faaliyet izni almak üzere başvurmayan kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, faaliyet izni alma hakkı düşüyor. Ancak Kurul gerekli görmesi halinde bu süreyi toplam 1 yılı aşmamak üzere uzatabiliyor. Söz konusu gerekliliklerin tamamı ise Türkiye’deki yerleşik kişilere yönelik hizmet sunacak kripto para borsalarını bağlıyor.

Related Posts

İstanbul’un enflasyonu açıklandı: Haziranda yüzde 1.77 arttı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul’da enflasyon haziranda aylık bazda yüzde 1.77 arttı.

Brent petrolün varili 66,32 dolardan işlem görüyor

OPEC+’in üretim artışı kararı fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratıyor

Dev bankadan sert düşüş uyarısı: Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kamu harcamalarına yapay zekalı denetim! Bakan Şimşek: Mali disiplini daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

Milli hava araçları yerli katkıyla kanatlanacak

Türkiye’nin milli hava araçlarının seri üretimi, yerli firmaların yetenekleriyle desteklenecek.