Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can: Kalp Sağlığı İçin Beslenmeye Dikkat!

Dünya genelindeki ölümlerin çoğunluğunu bulaşıcı olmayan hastalıklar oluşturuyor. Bu hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıkları, özellikle kalp krizleri ve inmelerle en sık ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, yaşam tarzının kalp hastalıklarında önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Can, kalp ve damar hastalıklarının, kalbin normal çalışmasını engelleyen rahatsızlıkların genel adı olduğunu ifade ederek, “Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve rutin kalp kontrollerini ihmal etmemek, kalp sağlığını korumada etkili yöntemlerdir.” dedi.

Özellikle obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve sağlıksız beslenme gibi faktörlerin kalp hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirten Can, Amerikan Kardiyoloji Koleji Asya 2025 Konferansı’nda sunulan bir çalışmaya da atıfta bulundu.

Yapılan araştırmalara göre, günlük olarak 100 gramdan fazla ultra işlenmiş gıda tüketiminin kalp hastalıklarına zemin hazırladığının altını çizen Can, bu tür gıdaların kalp hastalığı riskini artırdığını vurguladı.

Can, kalp sağlığını korumak için işlenmiş gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirterek, kalp krizi riskini artıran faktörleri sıraladı. Bunlar arasında sigara, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik yer alıyor. Ayrıca hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların da kalp üzerinde olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi.

Can, “Kalp krizinde stres de önemli bir risk faktörüdür. Stresten kaçınılmalı, beslenme düzenlenmeli, egzersiz yapılmalı ve sigara ile alkol kullanımı bırakılmalıdır. Kalp hastalıklarını önlemek veya erken teşhis etmek için düzenli kalp kontrolleri yapılmalıdır.” dedi.

Sağlıklı beslenme konusunda da önemli bilgiler veren Can, yağsız kırmızı et, derisiz tavuk eti, balık, yağsız süt ürünleri, yumurta, tam buğday ürünleri ile taze sebze ve meyvelerin tüketimini önerdi. Tuz tüketiminin azaltılması, porsiyon kontrolü ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmasının da kalp sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.