Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, antibiyotik kullanımı konusunda uyardı

Antibiyotik Kullanımı ve Direnç Gelişimi Konusunda Uyarılar Devam Ediyor

Antibiyotikler, bakterilerin ve bazı parazitlerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için sıklıkla başvurulan ilaç grubudur. Sağlık sorunlarının hızla çözülmesini sağlayan bu ilaçlar, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yapılan uyarılarla gündemde.

2050’YE KADAR 39 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ ÖLEBİLİR

Antimikrobiyal direnç, 2019 yılında yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Sağlık uzmanları, gelecek yıllarda antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar sebebiyle 2050’ye kadar 39 milyondan fazla kişinin hayatını kaybedebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

AŞIRI VE YANLIŞ KULLANIM

Bakterilerin, virüslerin, mantarların ve parazitlerin ilaçlara direnç geliştirmesi, tedavileri daha da zorlaştırabilir. Antibiyotik direncinin ana nedeni ise bu ilaçların aşırı veya yanlış kullanımı olarak gösteriliyor.

RAPOR: AB ÜLKELERİNDE ÖNEMLİ BİR DÜŞÜŞ GÖRÜLMEDİ

ECDC’nin 2023 raporuna göre, Avrupa Birliği ülkelerinde antibiyotik tüketiminde beklenen düşüş yaşanmamıştır. Gereksiz kullanımın azaltılması konusundaki çabaların yetersiz olduğu belirtilmektedir.

‘AVRUPA HÂLÂ YANLIŞ YÖNDE İLERLİYOR’

ECDC direktörü Pamela Rendi-Wagner, Avrupa’nın yanlış bir yönde ilerlediğini ve bazı ülkelerin antibiyotik tüketiminde artış olduğunu açıkladı. Bu durum, gelecekte dirençli bakterilerle mücadelede daha fazla ihtiyacın olabileceğine işaret ediyor.

SON ÇARE OLARAK KULLANILMALI

Raporda, hastanelerde rezerv antibiyotik kullanımında yaşanan artış ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bu tür ilaçların sadece zorlu enfeksiyonların tedavisinde son çare olarak kullanılması gerektiğinin altı çiziliyor. Ülkelerin antibiyotik kullanım kılavuzlarını gözden geçirmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir