Bakırı takıya dönüştürerek geleneksel mesleğine değer katıyor
Kemeraltı’nda Bakır İşlemeciliği Yapan Hasan Var: Geleneksel El Sanatlarına Destek Vermek Önemli
Dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından olan Kemeraltı’nda bakır işlemeciliği yapan Hasan Var, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip bir ustadır. 7 yaşında Kemeraltı’nda kuyumculukla başladığı meslek hayatına, 14 yaşında memleketi Erzincan’da öğrendiği bakırcılık ile devam etti.
Bakırcılık mesleğini yok olmaya yüz tutmasına rağmen kuyumculukta edindiği tecrübeyle birleştirerek değer katan Hasan Var, yaptığı açıklamada “44 yıldır bakırcılık yapıyorum. Artık bakırcılıkla kuyumculuğu birleştirdim. Bakırdan taşlı bilezik, kolye, yüzük yapıyorum” ifadelerini kullandı.
Erzincan’da 3 yıl çıraklık yaptığını belirten Var, “3 yıldan sonra bakırların üzerinde işlemeler yapmaya başladım. Ustalaştıkça büyük tabaklar, ibrikler, semaverlere işçilikler yapmaya başladık. 1995’ten sonra meslek yok olmaya yüz tuttu, yapan, yetişen yok. Bu durum beni üzüyor çünkü bu meslek bizle beraber mezara gidecek” şeklinde konuştu.
Kuyumculukla bakır işini birleştirme fikrinin eşine ait olduğunu belirten Var, “Eşim, ‘Bakırdan bilezik, kolye yap’ dedi. Başta mümkün olmadığını söylesem de sonrasında denemeye başladık. Bakır takıların faydalarını anlatan Var, “Bakır bilezik hem negatif elektriği alır hem de kireçlemeyi önler. Bakır takıların sağlığa faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Sanatının kaybolmasına üzüldüğünü belirten Var, geleneksel el sanatlarına destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaşım elverdikçe devam edeceğim. Başka mesleğim, emekliliğim yok. Elim ayağım tuttuğu sürece bu mesleği sürdüreceğim” şeklinde konuştu.