Buzulların erimesi, doğa olaylarını artırır mı?

Orta Atlantik Sırtı’ndaki Buzul Erimeleri Deniz Tabanının Yayılmasını Arttırıyor

Yapılan araştırmalara göre, 6 ila 12 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranı yüzde 40’a kadar artmış. Araştırmacılar, eriyen buzulların Dünya kabuğunu sadece dikey değil, yatay olarak da etkilediğini belirtiyorlar. Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna neden olmuş.

VOLKANİK FAALİYETLERDE ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Modelleme verilerine dayalı olarak yapılan çalışmada, aynı dönemde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerde belirgin bir artış olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, geçmişteki buzul erimeleriyle ilişkilendirilen volkanik artışların, günümüzde Grönland’daki buzulların erimesi ile benzer sonuçlar doğurabileceğini belirtiyorlar.

”EFEKTİN GÖRÜLMESİ YÜZYILLAR ALABİLİR”

Araştırmanın öncül yazarı Tao Yuan, “Buzul erimeleri, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin görülmesi yıllarca hatta yüzyıllarca sürebilir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Saraçhane eylemlerinden yargılanan 139 kişinin davasında ara karar çıktı

Aralarında Berkay Gezgin’in de bulunduğu 139 sanıklı Saraçhane eylemleri davasında ara karar çıktı. Mahkeme, tüm sanıkların yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi

ABD, İran’a nükleer saldırı yapmayı düşünüyor

Trump yönetiminin İran’ın Fordo nükleer tesisine yönelik olası bir nükleer saldırı seçeneğini değerlendirdiği iddia edildi. Kremlin, böyle bir adımın felaketle sonuçlanacağı uyarısında bulundu. ABD’den ise çelişkili açıklamalar geldi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 81 sözleşmeli personel alacak

GİB’in 81 sözleşmeli personel alımı yapacağına ilişkin ilan Resmi Gazete’de yayımlandı.

Dünya çapındaki çatışma ve savaş iklimi nükleer silahlanma yarışını tetikleyebilir: Dünyadaki nükleer cephaneliklerin durumu

Son yıllarda artan çatışmalar, nükleer silahlara ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Atom Bilimcileri Federasyonu, son raporuyla dünyadaki nükleer cephaneliğin durumuna ilişkin bilgileri derledi. Rapora göre, dünyadaki nükleer başlık sayısı azalmış olsa da “bomba”nın yıkıcı etkisi geçmişten çok daha fazla. Öte yandan siyaset bilimciler, Ukrayna Savaşı ve İran-İsrail çatışması nedeniyle Soğuk Savaş’tan bu yana azalmaya devam eden nükleer başlıkların yeniden artabileceği konusunda uyardı.

ABD basını: Trump saldırı planlarını onayladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmalara ABD’nin müdahalesine gizlice onay verdiği iddia edildi.

İran: İsrail, Arak ağır su nükleer reaktörünü hedef aldı

İran: İsrail, Arak ağır su nükleer reaktörünü hedef aldı