Çanlar hazır giyim için çalıyor: 63 bin kişi daha işsiz kalabilir

Türkiye Hazır Giyim Sektöründe İhracat Düşüşü Devam Ediyor

Türkiye hazır giyim sektöründe üretim ve ihracat düşüşü 2025’in ilk 5 ayında da devam etti. Küresel pazar canlanma işaretleri verirken, Türkiye bu hareketlilikten yeterince pay alamadı. Yıl sonuna kadar önlem alınmazsa sektör, 1 milyar dolarlık ihracat kaybı ve 63 bin kişilik ek istihdam kaybıyla karşı karşıya kalabilir.

Avrupa Alıyor, Türkiye Satamıyor

Dünya Gazetesi yazarı Nurdoğan A. Ergün‘ün özel haberine göre, Avrupa’da hazır giyim ithalatı %16 artarken, Türkiye’nin bu bölgeye ihracatı %6,3 düştü. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Noyan, “Küresel pazarda bahar yaşanırken Türkiye’de kış hüküm sürüyor” sözleriyle tabloyu özetledi.

2024’te %6,9 küçülen sektör, 2025’in ilk 5 ayında 465 milyon dolarlık ihracat kaybı yaşadı. Çin, Bangladeş ve Vietnam gibi rakiplerle kıyaslandığında Türkiye’nin maliyetlerinin %60 daha yüksek olması, siparişlerin başka ülkelere kaymasına neden oluyor.

İstihdam Krizi Derinleşiyor

Hazır giyimde her 1 milyar dolarlık ihracat yaklaşık 31.500 kişilik istihdam anlamına geliyor. Ancak artan ithalat baskısı ve kaybedilen siparişler, şu ana kadar 145 bin kişilik istihdam kaybına neden oldu. Toygar Noyan, “Mevcut ekonomi politikaları sanayiyi değil sıcak parayı destekliyor. Bu da üretimden uzaklaşıp finansal kazançlara yönelimi artırıyor” ifadelerini kullandı.

Küresel Fırsat Kaçıyor

TGSD Başkanı Noyan, Tayvan’da olası bir jeopolitik krizin Türkiye için fırsat yaratabileceğini ancak yüksek maliyetler nedeniyle bu fırsatın değerlendirilemediğini söyledi. Mısır gibi ülkelerin, Avrupa’nın göç ve güvenlik politikaları doğrultusunda ön plana çıktığını, bu ülkelerin desteklendiğini belirtti.

Hazır Giyim Gerçekten Düşük Katma Değerli mi?

Hazır giyim sektörü için yıllardır tekrarlanan “düşük katma değerli üretim” eleştirilerine de yanıt veren Noyan, kilogram başına ihracat değerinin 15,2 dolar olduğunu belirtti. Bu değer, yalnızca mücevher ve savunma sanayii sektörlerinin gerisinde. Noyan, “Sektörün %80’i içeride üretimle oluşturuluyor, ithal girdi oranı sadece %20. Bu tabloya rağmen düşük katma değerli denmesi, gerçekle örtüşmüyor” dedi.
TGSD’nin Acil Eylem Çağrısı: 7 Maddelik Çözüm Paketi

ACİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  • Asgari ücrete 2.500 TL devlet desteği, tüm firmalara ölçek gözetmeksizin verilmeli.
  • Net ihracata %10 kur dönüşüm desteği sağlanmalı.
  • Reeskont faiz tahsilatı, dönem sonunda yapılmalı.
  • Eximbank kredi destekleri, toplam ihracatın %16’sına çıkarılmalı.
  • GES yatırımları ve KDV iadeleri, hızlandırılmalı.
  • EYT’li çalışanların SGK primleri, devlet tarafından karşılanmalı.
  • Kadın istihdamını artırmak için, işe yeni başlayan ve eşi sigortalı olan kadınlardan sağlık primi 3-5 yıl alınmamalı.

“Kovayı Büyütmeden Sahada Olmak Mümkün Değil”

Noyan, Türkiye’nin Kuzey Afrika’dan %44, Uzakdoğu’dan ise %60 daha pahalı hale geldiğini belirterek, şu uyarıyı yaptı:

“Müşteri %25 fazlasına razı ama %60 fazla ödemek istemiyor. 5-10 yıl sonra küresel sahada olmak istiyorsak, önce kovamızın altındaki deliği kapatmalı, sonra kovayı büyütmeliyiz.”

Related Posts

İstanbul’un enflasyonu açıklandı: Haziranda yüzde 1.77 arttı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul’da enflasyon haziranda aylık bazda yüzde 1.77 arttı.

Brent petrolün varili 66,32 dolardan işlem görüyor

OPEC+’in üretim artışı kararı fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratıyor

Dev bankadan sert düşüş uyarısı: Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kamu harcamalarına yapay zekalı denetim! Bakan Şimşek: Mali disiplini daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

Milli hava araçları yerli katkıyla kanatlanacak

Türkiye’nin milli hava araçlarının seri üretimi, yerli firmaların yetenekleriyle desteklenecek.