Ekonomisi Türkiye’ye benzetiliyordu! IMF o ülke için kurtarma paketi hazırladı

Arjantin’in uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele eden ekonomisine IMF’den destek geldi. IMF, Arjantin ile 20 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Bu kurtarma paketi, ülkenin ekonomik sorunlarıyla mücadele eden Cumhurbaşkanı Javier Milei için bir can simidi niteliği taşıyor. Arjantin’in IMF’ye olan borcu 40 milyardan fazla ve ülke 1958’den bu yana 22 IMF kredisi almış durumda.

IMF tarafından yapılan açıklamada, Arjantin ile 20 milyar dolarlık kurtarma paketi üzerinde ön anlaşma sağlandığı duyuruldu. Ancak kurtarma paketi için IMF’nin yönetim kurulunun onayı gerekiyor ve kurulun önümüzdeki günlerde toplanacağı belirtildi.

Arjantin’in Sorunlu Ekonomisi

Beklenen açıklama, enflasyonu düşüren ve serbest piyasa reformları ile Arjantin’in ekonomisini düzene sokmaya çalışan Başkan Milei için bir can simidi oldu. Arjantin için kritik bir dönemde gelen kurtarma paketi, Güney Amerika’nın ikinci büyük ekonomisi için önemli bir adım.

Türkiye Gibi Eriyen Rezervler

Hükümetin para basma kurallarını sıkılaştırması ve Arjantin pesosunu desteklemek için dolar rezervlerini tüketmesi, ülkenin hızla azalan döviz rezervlerine baskı yapıyordu. IMF’nin verdiği kredi olmazsa, kemer sıkma önlemlerinin zorlaşacağı ve Arjantin’in borçlarını ya da ithalat faturalarını ödeyemez hale geleceği endişesi vardı.

Arjantin’in sıkı döviz kontrollerinden kurtulma şansı, Milei’ye nakit akışı sağlıyor ve bu durum, piyasaları ikna ederek programın sürdürülebilirliğine destek olabilir. Sermaye kısıtlamaları, yatırımları engellerken, merkez bankası da dolar-peso dengesine dikkat etmeye devam etti.

Ayrıca, bazı Türk ekonomistler, Arjantin ve Türkiye ekonomileri arasında benzerlikler gördüklerini belirttiler. Bu ekonomistler arasında Daron Acemoğlu, Hayri Kozanoğlu ve Mahfi Eğilmez gibi tanınmış isimler bulunuyor.

Related Posts

Bakan Yumaklı: Denetimlerde limit üstü kalıntı tespit edilen gıda ürünleri imha ediliyor

Tarım ve Gıdada Ulusal Vizyon ve Stratejiler özel oturumunda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Biz, bu ülkenin insanlarının sağlıklı gıdaya erişiminden sorumluyuz. Geri dönen ihraç ürünlerinin oranı binde bir, maksimum binde iki. Bunların hepsi pestisit kaynaklı değil. Önemli bir kısmı ürünlerin doğasından kaynaklanıyor. Ben tekrar altını çizmek istiyorum. Bizlerin denetimlerinde tespit ettiğimiz ürünlerde, eğer belirlenen oranların üzerinde bir kalıntı tespit edilirse, o ürünler imha ediliyor” dedi.

Türk savunma sanayisi şirketleri Endonezya’da işbirliklerini güçlendiriyor

Türk savunma sanayisi şirketleri, Endonezya’nın Cakarta şehrindeki INDO Defence 2025 fuarında işbirliği anlaşmaları yaptı.

Zirai don, kayısı ihracatını düşürdü

“Normalde mayıs ayı rutin ihracatımız geçmiş dönemlere baktığımız zaman 6 bin tonun üzerinde oluyordu”

Tüm ihtimaller yoksulluğa çıkıyor

TÜİK hesabıyla açıklanan enflasyona göre emekliler temmuzda yüzde 15 ile 17 arasında bir zam alacak Milyonlarca emekli açlık sınırının, milyonlarcası ise yoksulluk sınırının altında maaşlarla yaşayacak.

‘Ziynet eşyasını tanıdığınız kuyumcudan alın’ uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medya üzerinden ziynet eşyası alımlarında mağduriyet yaşanabileceğini belirterek, tüketicilere tanıdıkları kuyumcudan alışveriş yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Dilekçe Komisyonu’na başvurdu, kredi kartı üyelik ücreti iade edildi

TBMM’de bireysel başvuruların değerlendirilebildiği üç komisyondan biri olan Dilekçe Komisyonu, 28. Yasama Dönemi boyunca günde ortalama 26 dilekçe alıyor. Son iki yılda Komisyon’a ulaşan toplam başvuru sayısı yaklaşık 20 bini bulurken, bugüne kadar …