İflah olmaz hikâye anlatıcısı

Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Işıl Kasapoğlu’nun sahnede geçen yaşamı belgesel oldu. ENKA Sanat’ın yapım sponsorluğunu üstlendiği “Anlatmadan Yapamam- Işıl Kasapoğlu Belgeseli” bugün ENKA Sahnesi’nde prömiyer yapıyor. Yapımcılığını Porte Film, yönetmenliğini Selçuk Metin’in üstlendiği belgeselin proje danışmanı Serkan Keskin, görüntü yönetmeni ise Emre Okur.

Belgesel, 70 yaşındaki Işıl Kasapoğlu’nun hayatını biyografik bir eser olarak sunmaktan ziyade, onun tiyatro sanatına katkılarını ve aslında iflah olmaz bir hikâye anlatıcısı olduğunu anlatmayı hedefliyor.

Işıl Hoca’nın gözünden

Belgesel, Işıl Kasapoğlu’nun tiyatroyla tanıştığı ilk günden bugüne dek dopdolu geçen sanat hayatını ve yer yer özel hayatından kesitleri de seyirciyle buluşturuyor. İzleyiciler, usta yönetmenin tiyatroyla ilgili görüşlerini kendi ağzından dinleyip sahneye koyduğu oyunların nasıl doğduğuna şahit oluyor. Ve tiyatroda “Işıl Hoca” ile çalışmanın nasıl bir duygu olduğunu görüp tüm bunların tiyatronun o büyülü potasında eridiğinde neler yaratılabildiğini görüyorlar.

Yönetmen Selçuk Metin belgesel ile ilgili “Dünyanın herhangi bir yerindeki bir izleyicinin zihnine, tiyatro adına evrensel bir söz, hatta bir paragraf bırakmak istiyoruz” diyerek “Çalışmalarımıza, sanatçının en büyük iki tutkusunu harmanlayarak başladık: Tiyatro ve deniz… Işıl Kasapoğlu’nun Mordoğan’daki evinde ve Turgut Köyü’ndeki teknesinde yaptığımız çekimler, sanatçının ‘90’lı yıllarda Shakespeare’in büyüsünü Anadolu’ya taşıdığı yılları değerlendirmek üzere, o dönemde oyun koyduğu şehirlerde devam etti. Anadolu’da ziyaret ettiğimiz çeşitli şehirlerde gerçekleyen çekimlerle             Devlet Tiyatrosu’nda yaptığı benzersiz işleri, öncü kimliği ile ‘olmaz’ denileni oldurduğu günleri hatırladık. Sanatçının kurucusu olduğu Semaver Kumpanya’da tiyatro oyuncularıyla birlikte yaptığımız çekimler de filmimizin önemli yapı taşlarından biri oldu” şeklinde konuşuyor. 

ENKA daha önce Genco (Genco Erkal) ve Caniko (Yıldız Kenter) belgesellerine de imza atmıştı.

Sahnede bir ömür

Tiyatroyla tanıştığı Galatasaray Lisesi’ndeki eğitiminin ardından Paris Sorbonne Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olan, 1982’de ilk tiyatrosu Theatre a Venir’i kuran Işıl Kasapoğlu, burada sahnelediği oyunlarla Avrupa’nın birçok ülkesine turneler düzenledi. Türkiye’ye davet edildiği İBB Şehir Tiyatroları bünyesinde yönettiği oyunlarla ödüller aldı. Devlet Tiyatroları bünyesinde pek çok oyunu Anadolu’ya taşıdı. Kendi bağımsız tiyatrosu Semaver Kumpanya’yı 2002’de kurdu. Burada genç ve hevesli oyuncuları etrafında topladı ve bir uygulama, üretim merkezi oluşturdu. 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir