Küresel internet kesintisi sistemleri durdurdu! Bakan son durumu açıkladı

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor.

Microsoft kaynaklı küresel kesinti, Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Bankalar, havayolları ve medya gibi birçok sektörde teknik aksaklıklar yaşandı.

Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde sorunlar olduğunu duyurdu. Sorunun giderilmesi için çalışmalar başlatıldığını açıkladı.

Denizbank da teknik aksaklık yaşadığını ve sorunun giderilmesi için çalışma başlatıldığını duyurdu.

PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?

İnternet kullanımındaki küresel aksaklık Türk şirketlerini doğrudan etkileyerek borsaya yansıdı. 

Güne 11.144,59 puanla yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, aksaklık sonrası saat 11.35 itibarıyla yüzde 0,40 düşüş göstererek 11.094,85 civarına kadar geriledi. 

THY hisse fiyatlarında da sınırlı düşüş görüldü. THYAO hisse fiyatı yüzde 1,25 değer kaybederek 318 liradan 313 liraya geriledi.

BAKAN URALOĞLU’DAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da yaşanan küresel aksaklığa ilişkin, “Siber saldırı söz konusu değildir. Aksaklığın bir bölümünü anlattık. Sistemi bir an önce işler haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“SİBER SALDIRI OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan da bir açıklama geldi. BTK’den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan da bir açıklama geldi. BTK’dan yapılan açıklamada, “Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz.”

MICROSOFT AÇIKLAMA YAPTI

ABD’li teknoloji şirketi Microsoft’tan yapılan açıklamada, Microsoft 365 sistemindeki çeşitli uygulamaları etkileyen teknik sorunun araştırıldığı kaydedildi.

ABD merkezli hava yolu şirketi Frontiers tarafından yapılan yazılı açıklamada da şirketin sistemlerinde Microsoft kaynaklı teknik sorunların yaşandığı ve diğer şirketlerin de bu sorundan etkilendiği belirtilerek, sistemlerin kademeli bir şekilde tekrar normale döndürülmeye başlandığı bildirildi.

LONDRA BORSASI DA ETKİLENDİ

Londra Borsası’nın (LSEG) açıklamasına göre, LSEG’in haber ve veri platformunda, dünya çapında kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşandı.

Asya ticaret seansı sırasında LSEG, haberlerin platformda yayımlanması engelleyen küresel bir teknik sorunla karşılaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir