“Sonsuz kimyasallardan” kurtulmanın hızlı yolu bulundu

Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden Bilim İnsanları PFAS Maddelerini Parçalayabilen Yeni Bir Katalizör Geliştirdi

Sonsuz kimyasallar olarak da bilinen PFAS’lar (per- ve poliflorlu alkil maddeler) çevreye ve sağlığa olan olası etkileri nedeniyle endişe yaratıyor. Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bu maddeleri parçalayabilen yeni bir katalizör geliştirdi. PFAS’lar, doğada çözünmeyen yapısı nedeniyle özellikle su kaynaklarında ve canlı dokularda birikme eğiliminde bulunuyor.

Yeni geliştirilen katalizör, PFAS yapısındaki kimyasal bağları oda sıcaklığında kırabiliyor. Bu, yüksek sıcaklıklar ya da toksik metaller kullanmadan bu işlemi gerçekleştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Artık PFAS maddeleri daha güvenli ve basit bir şekilde parçalanabilecek.

PFAS’lar, dayanıklılıkları sayesinde birçok alanda önemli bir rol oynuyor. Ancak bu maddelerin yaygın kullanımı çevresel etkilerini artırıyor. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Avrupa Birliği, PFAS maddeleri üzerinde daha sıkı denetimler uygulamaya başladı. Bu durum, alternatif malzeme arayışları ve güvenli bertaraf yöntemleri üzerinde çalışmaların hızlanmasını sağladı.

Yeni Yaklaşım: DBA Molekülü

Goethe Üniversitesi’nden araştırmacılar geliştirdikleri yöntemi 9,10-dihidro-9,10-diboraanthrasen (DBA) adlı bor bazlı bir moleküle dayandırıyor. DBA’ya eklenen iki elektron, PFAS benzeri yapıları hızla parçalayacak şekilde reaktif hale getiriyor.

Çalışmada, bu yöntem THF adlı bir çözücü içinde farklı florobenzen türevleri üzerinde test edildi. Elde edilen verilere göre, DBA molekülü, flor atomu sayısına bağlı olarak iki farklı şekilde çalışabiliyor. Bu yöntem C-F bağlarını kırmak için oldukça etkili bir şekilde kullanılabiliyor.

Araştırma ekibinden öğrenci Christoph Buch, “C-F bağlarını kırmak için elektronlara ihtiyaç var ve geliştirdiğimiz sistem bu elektronları oldukça verimli bir şekilde sağlayabiliyor” diyor. Mevcut yöntemlerde bu elektronlar genellikle lityum gibi reaktif metallerden elde ediliyor. Ancak ekip, gelecekte bu süreci elektrik akımıyla gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Kullanım Alanı Genişliyor

Bu katalizör, temizlik alanının yanı sıra ilaç ve kimya endüstrilerinde de yeni fırsatlar sunabilir. Flor, birçok ilaç molekülünün dayanıklılığını artırmak için kullanılıyor. Araştırmacı Profesör Matthias Wagner, bu yöntemin flor atomlarının hassas kontrolünü sağlayarak moleküller üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini vurguluyor.

Related Posts

Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası başlıyor

2025 Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası, yarın İspanya’nın başkenti Madrid’de başlayacak. Organizasyonda 5 sporcumuz madalya mücadelesi verecek.

250 milyon yıl sonra, Dünya tek bir süper kıta haline gelebilir

Bilim insanlarına göre, kıtaların yavaş ama sürekli hareketi Dünya’nın gelecekte yeniden dev bir süper kıta haline gelmesine neden olabilir. Ve bu jeolojik süreç, iklim ve yaşam koşulları üzerinde de önemli etkiler yaratabilir.

Spotify’dan iddalara jet yanıt!

Türkiye’de bulunan çok sayıda kullanıcısı platformlarının önde gelen isimlerinden biri olan Spotify kritik bir karar sürecinde. 4 Temmuz’da Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımlanan açıklamada Spotify hakkında resmi bir inceleme başlatıldığı …

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı: İşte TÜİK tarafından açıklanan veriler

Milyonların beklediği Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan son veri, 2025’in ilk 6 ayına dair zam oranlarının belirlenmesinde kritik rol oynuyor. Özellikle memur, memur emeklisi ve SSK–Bağ-Kur emeklileri için maaş artışlarını doğrudan etkileyen oran, aylık bazda 1,37, yıllık bazda 35,05 olarak kayıtlara geçti.