Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Lenfödem Hakkında Doç. Dr. Deniz Çevirme’den Bilgiler

Lenfödem, ilerleyen aşamalarda kollar ve bacaklarda hareket zorluğuna ve yaralara neden olan bir hastalıktır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, hastalığın önemine dikkat çekerek, “Lenfödem sinsi, ilerleyici ve kronik bir hastalıktır. Erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Toplumda “fil hastalığı” olarak bilinen lenfödem hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sisteminin işleyişini şu şekilde açıkladı: “Lenf sistemi, lenf damarları, lenf kılcalları, lenf hücreleri, lenf nodülleri, bademcikler, timüs bezi ve dalaktan oluşur. Bu sistemdeki sorunlar dokularda şişliklere ve sonuç olarak lenfödeme yol açabilir.”

Lenf kanallarının kollar ve bacaklarda tıkanabileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, tıkanıklıkların doğuştan gelen anatomik bozukluklar ya da farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Lenfödem ilerledikçe ciltte sertleşme, kalınlaşma, portakal kabuğu görünümü ve yaraların oluşabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken teşhisin önemine değindi ve tedavi sürecinde iltihabın azaltılmasının ana hedef olduğunu belirtti.

Lenfödem hastalığının lipödem, aşırı kilo alımı ve selülitlerden farklı bir durum olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken tedavinin önemine değinerek, tedavi sürecinde cerrahi prosedürlerin uygulanabileceğini aktardı.

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödem tedavisinde cerrahi müdahalelerin ve alternatif tedavi yöntemlerinin hastalığın her evresinde uygulanabileceğini belirterek, hastaların günlük yaşantılarına dönmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.