Depresyondan kurtulmanın yolları nelerdir?

Depresyon, bazen farklı sebeplerle ortaya çıkabilen zor bir ruhsal durumdur. Depresyon döneminden çıkmanın yolları araştırılmaktadır.

Depresyon; sürekli bir mutsuzluk, huzursuzluk ve ilgi kaybı yaratan ruh hali bozukluğudur. Aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır. Düşünce, duygu ve davranışları etkiler ve çeşitli fiziksel ve duygusal sorunlara yol açar.

Depresyondan kurtulmak için birçok yöntem vardır.

İşte o yöntemler;

Kişi; duygularını açıkça dile getirmelidir. Başkalarının duygularına önem verdiği kadar kendi ihtiyaçlarına ve duygularına da önem vermelidir.

Kişi; sevdiği insanlar ve aile bireyleri ile daha çok vakit geçirmelidir.

Depresyonda olan birçok kişi, hiçbir şey yapmak istemez ve hiçbir şeyden zevk almaz. Sürekli uyumak ister ve evden çıkmaz. Bu durum, depresyonun şiddetini arttırır. Bu yüzden, zevk almasa bile aktivitelere devam etmek gereklidir.

Aile bireyleri ile zaman geçirmek, depresyondaki kişiler için çok önemlidir. Bu, evde kısa bir etkinlik yapmakla olabileceği gibi, ev dışında da yapılabilen etkinliklerle de olabilir.

Kişi; geçmişe takılı kalmamalıdır. Geçmişteki hatalar üzerinde durmak yerine, çözüm odaklı yaşamalıdır.

Günde birkaç kez açık havada yürüyüş yapmak, antidepresanlarla aynı etkiyi yapmaktadır. Yürüyüş süresini ve hızını kademeli olarak arttırmak faydalıdır.

Evde yatakta geçirilen süreyi azaltarak, hareketliliği arttırmak için evdeki işlere katılmak gerekir. Gün ışığından faydalanacak şekilde uyku düzenine dikkat etmek gerekir. Geç yatıp, geç kalkmak depresyonu besleyen durumlardandır. Erken yatıp, erken kalkmaya alışmak gerekir.

Kişi; olumlu duygularını arttırmalıdır. Olumsuz düşünce ve duygulardan kaçınmalıdır. En uygun ve aktif davranışı sergilemek, kişiye büyük katkı sağlayacaktır. İyileşme sürecinde bazen depresif belirtilerde artış olabilir. Bu durumda kişi kendini normal kabul etmelidir.

DEPRESYONDAN NASIL KURTULUR VE ÇIKILIR?

Depresyon; tedavi edilebilen bir zihinsel hastalıktır. Ancak birçok hasta, durumunun kötü olduğunu ve zayıf olduğunu düşünerek tedaviyi bırakabilir. Oysa depresyon, diğer hastalıklar gibi tıbbi bir hastalıktır.

Depresyon tedavisi; şiddetine göre farklı şekillerde yapılır.

Depresyon tedavisinde; psikoterapi ve ilaç tedavilerinin etki etmesi, zaman alabilir. Bir iyileşme; bir süre sonra kendini gösterebilir. Tedavinin başarılı olması için psikolog ile uzun süreli çalışmak gerekir. Ayrıca depresyonun tekrarlamaması için kişi kendine de önlem alabilir.

Bunlar;

• Kişi; aile bireyleri ve arkadaşları ile iletişimini sürdürmelidir.

• Sabırlı olmalıdır.

• Uyuşturucu ve alkolden uzak durmalıdır.

• Uzman doktor veya psikoterapist ile dürüstçe konuşmalıdır.

• Umutsuzluğa kapılmamalıdır.

• Uzman psikoterapistin tavsiyelerine uymalıdır.

• Gerekli süre boyunca tedaviye devam etmelidir.

• Fiziksel olarak aktif olmalıdır.

• Uyandıktan sonra hemen harekete geçmelidir.

• Kendine planlar yapmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir